Juraguan varjo « Kummitusjutut « Karmiva juttu – Fantasianovellit, kauhukertomukset, karmivat jutut ja muut ihmisten keksimät tarinat Suomalaisilta kertojilta ja kirjoittajilta


Juraguan varjo

Tämän legendan olen kuullut useammasta lähteestä jo parin vuoden ajan. En ole varma onko tämä enemmän urbaani legenda vai kummitusjuttu, joten laitoin sen kummitusjuttuihin.

Kuubassa oltiin rakentamassa 90-luvulla venäjän kanssa Juraguan kylän ydinvoimalaa jonka piti tarjota kuuballe paljon tarvittua itsenäistä sähköntuotantoa. Sen rakentamista oltiin jo suunniteltu 1980-luvulta lähtien mutta johtuen kylmän sodan aiheuttamista poliittisista ongelmista ja yhdysvaltojen puuttumisista asiaan ydinasepelkojen vuoksi rakentaminen oli ollut tökkivää.

Koko projektin ajan rakentamista varjostivat huhut ja puheet siitä, että ydinvoimalassa käytettävä tekniikka ja suunnitelmat olivat puutteellisia ja siitä puhuttiin ”kuuban tsernobylinä” eli vaarallisena ydinvoimalahankkeena joka voisi aiheuttaa vielä pahimmillaan ydinkatastrofin.

Julkisesti 90-luvun puoliväliin mennessä ensimmäistäkään reaktoria ei ollut saatu käyntiin väitteellä että rakennusprojekti oli kesken, mutta siitä ei puhuttu että rakennusprojektin aikana oli kuollut useita työmiehiä hämärissä olosuhteissa, osa kuubalaisia, osa venäläisiä mukana olleita tiedemiehiä.

Rakennusprojektin loppumisen lähteen lähti liikkeelle tarina, että juuri nuo kuolemat olivat syy minkä takia koko ydinvoimalan rakentaminen loppui ja virallinen tarina viallisista osista ja yhdysvaltain poliittisesti puuttumisesta oli vain peitetarina miksi projekti hyllytettiin.

Tarina työmiesten keskuudessa kuului, että ydinvoimalan rakentamisessa oli hyödynnetty vuoden 1986 Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ns. ehjänä saatuja ja puhdistettuja reaktorijärjestelmien osia, joita kuuba käytti venäjän avulla saadakseen pahasti puutteessa olevan projektin eteenpäin.

Projektin edetessä alkoivat ensimmäiset kuolemat tapahtumaan vuonna 1991 jolloin yksi venäläisistä työmiehistä löydettiin kuolleena koko iho kauttaaltaan mätivänä ja palaneena kuin suuren säteilyannokseen saaneena, vaikka jälkitutkimuksissa ei löydetty säteilyä ruumiista tai työalueesta.

Tapahtuman jälkeen ja etenkin vuotta myöhemmin useat työmiehet, niin kuubalaiset kuin venäläiset, reportoivat nähneestä erilaisia läpinäkyviä varjoja käytävillä niiden osioiden lähellä joissa oli käytetty Tsernobylin kierrätettyjä osia.

Seuraavat kaksi kuolemaa sattuivat 1992 lähes samoina päivinä. Ensimmäinen kuubalainen työmies kuoli vastaanvanlaisiin säteilysairautta muistuttaviin oireisiin ilman lähdettä. Paikalla ollut venäläinen teknikko todisti myöhemmin samana päivänä työnjohtajille, että hän näki värisevän varjomaisen hahmon lähestyneen työmiestä ennen työmiehen kuolemaa. Tämä venäläinen teknikko kuoli päivää myöhemmin vastaaviin oireisiin ilman silminnäkijöitä.

Seuraavan kolmen vuoden aikana sekä venäläisiä että kuubalaisia työmiehiä kuoli useita ilman näennäistä syytä. Paikalla olivat selvittämässä sekä Venäjän että Kuuban puolelta tutkijoita jotka eivät löytäneet kuolemille mitään selitystä. Ruumiit eivät olleet näennäisesti kärsineet säteilystä eikä mistään tutkituista kohteista löydetty säteileviä aineita.

Projektia yritettiin jatkaa vielä Venäjän ja Kuuban yhteistyöllä vuoteen 2000 asti jolloin Vladimir Putin tarjoutui rahoittamaan projektia mutta Kuuba ei ollut enää kiinnostunut siitä.

Tähän päivään asti kuolemille ei ole löytynyt virallista syytä eikä kuolemista ole laadittu julkista raporttia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tarinoiden aiheet


%d bloggaajaa tykkää tästä: